7 praktikus tipp az egyszerű leltárkészítéshez

FORRÁS: www.momentin.hu

stocktaking_tips_n_tricks_momentin.jpg

Összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami segíthet minket a hatékony és pontos leltárkészítésben:

  1. A számolást szisztematikusan végezzük el. Jelöljünk ki leltárhelyeket, jelöljük precízen a leltárhelyek aktuális státuszát (számolt, ellenőrzött stb.), és azt rögzítsünk meghatározott időközönként, hogy láthassunk a leltári ütemünket. Ezáltal megválaszolhatóak azok a bizonyos kérdések, mint „mikor végzünk már?”
  2. Igyekezzünk azonos idő alatt leltározható leltárhelyeket kijelölni, ha erre nincs lehetőségünk, akkor lássuk el a leltárhelyeket priorszámmal, és az alapján osszuk ki a feladatokat. A hosszabb leltáridővel rendelkező leltárhelyeket először! Az LPT szabálynak (Longest Processing Time) megfelelően.
  3. A leltárcsoportok, és a leltárhelyek kiosztását végezzük, hogy várhatóan minden csoport azonos időben végezzen. Ezzel érhetjük el, hogy az adott technológiai szinten a legkisebb átfutási idővel tudjunk leltározni.
  4. A már elkészült lokációkat jelöljük meg, hogy ne dolgozzunk velük feleslegesen újra. Erre a célra nagyon jól használhatók például színes papír cetlik, vagy egy alkalmas leltár szoftver. A sérült termékeket érdemes egy külön kijelölt helyre gyűjteni. Jelöljük meg őket, és döntsünk a sorsuk felett; javítást vagy selejt.
  5. A selejtezésen, vagy idegen árun kívül a leltár alatt ne mozgassunk leltározandó terméket, eszközt, hacsak a leltárutasítás másként nem rendelkezik.
  6. A folyamat közben lehetőleg ne adjunk új cikkelemet a készlethez, csak akkor, ha elfogadott protokoll szerint tudatosan felkészültünk rá. Bármilyen új árut érdemes félretenni, és csak a leltár után rögzíteni a rendszerben.
  7. A folyamatot jelentősen könnyebbé és gyorsabbá tehetjük, ha vonalkódolvasóval dolgozunk, és az adatokat rögtön elektronikusan rögzítjük, és elektronikusan módosítjuk is az ellenőrzés során.

A leltár végeztével ne felejtsünk el köszönetet mondani a dolgozóinknak! A munka folyamatos figyelmet igényel, esetenként fizikailag is fárasztó vagy monoton lehet. Fejezzük ki elismerésünket a munkájukért.

 

KÉSZÍTETTE: Mentés Dorina & Takács András