MI KELL A HATÉKONY LELTÁROZÁSHOZ? - 4. JÓL MEGVÁLASZTOTT TECHNOLÓGIA II.

 FORRÁS: www.momentin.hu

Offline vonalkód olvasóval végzett leltározás

A korábban részletezett papír alapú leltározáshoz képest hatalmas előnyei vannak még az offline vonalkód olvasó eszközök alkalmazásának is. Nézzük meg, mivel nyújt többet ez a technológia.

Előnyösebb, mert:cipherlab-cpt-8000-1.png

  • Sokkal pontosabb: nemcsak a termékazonosítás (cikkszám-összeolvasás) hibázási lehetőségét

    minimalizálja, de az adatok közvetlen digitalizálásával járó (a leltárbizonylatról való elektronikus rendszerbe való) adatbeviteli hibaforrást is elimináljuk.
  • Lehetővé teszi külső munkavállalók bevonását: mivel nem szükséges termékismeret, így lehetővé teszi kiszervezett munkaerő alkalmazását, amely nem csak nagyobb költséghatékonyságot, és a mindennapi tevékenységek zavartalanságát jelenti, hanem ekkor elérhetjük, hogy a megfelelő ember a megfelelő munkát végezze. Értjük ezalatt, hogy a leltározáshoz kapcsolódó mennyiségi felvételhez nem szükséges például egy pénzügyi középvezető képessége, és ahhoz kapcsolódó vezetői fizetés, vagyis leltári költség. (azért hozzuk ezt a példát, mert a cégek a saját erőforrásból táplálkozó leltározáskor „minden dolgozójukat” be szokták vonni).
  • Biztosítja a távoli nyomon követhetőség lehetőségét: ezt a funkciót ügyvezetők, tulajdonosok kedvelik, akik nem tudnak minden leltáreseményen jelen lenni. Azonban a technológia ezt a funkciót csak abban az esetben képes támogatni, ha a szerver oldali alkalmazás web alapú.

Mivel kell számolnunk:

  • Van beruházási költsége: a technológia alkalmazása csak egy szerver oldali szoftver segítségével lehetséges, amely a mobil adatgyűjtő eszközök által digitalizált vonalkódonkénti mennyiségeket aggregáltan kezeli, amihez természetesen szükség van egy helyszíni szervergépre, melynek alsó határa is többszázezer forint. Ez a technológia beruházás tekintetében valahol félúton helyezkedik el a papíros, és valós idejű technológiák között.
  • A mobil adatgyűjtő eszközök számossága korlátozhatja a leltározók számát: A cikkszám-összeolvasás pontosságának oltárán feláldoztuk azt, hogy alacsony költségen több embert bevonhassunk a leltárunkba, ezzel rövidítve a leltározásunk átfutási idejét, hiszen minden plusz ember alkalmazása, újabb eszközigényt jelent.
  • Igényel betanítást: Ahhoz, hogy a leltározók el tudják látni a feladatot, a papíralapú leltári ívekkel ellentétben, először szükséges a készülékek használatának betanítása, ami ismét extra költségeket igényel.