Mi kell a hatékony leltározáshoz? - 4. Jól megválasztott technológia I.

FORRÁS: www.momentin.hu

Ebben a bejegyzésben a különböző leltározási technológiákat, illetve azok előnyeit és hátrányait járjuk körül.A működési elvek tekintetében három alaptechnológiát különböztethetünk meg, mégpedig:

  • Papíralapú leltározási technológia
  • Offline vonalkód olvasó végzett leltározási technológia
  • Valós idejű leltározási technológia
    • Vonalkód technikával
    •  RFID technikával

A technológiai fejlesztés célja, hogy minél hatékonyabb legyen a leltározási folyamatunk. A leltározó eszközökkel kapcsolatos lehetőségeink szinte határtalanok, gondoljunk csak az RFID-s alapokon nyugvó leltározásra, ahol akár 12.000 terméket is „megszámolhatunk” 1 óra alatt, összevetve egy papíralapú megoldással, ahol már az óránkénti 200 termék is szép eredménynek mondható. Nagyratörő elképzeléseinknek legtöbbször azért van, ami határt tud szabni, a pénztárcánk. De tekintsük át röviden mindegyik leltári technológia előnyeit és hátrányait. Lássunk, mivel lehetünk többek a magasabb technológiai színvonalra váltunk. Illetve, cikksorozatunk végén egy kicsit részletezzük, hogy a technológiaváltásnak milyen alternatívái vannak, hogy ne kelljen több 10 milliós beruházásokba belekezdenünk.

Papíralapú leltári ívek

A technológiák közül a papíron vezetett leltárkészítés az egyik „legősibb”, ebből kifolyólag legalább széles körben ismert módszer. De tekintsük át, mivel is kell számolnunk, ha emellett tesszük le a voksunkat.

Jól járunk, mert:

  • Alacsony a beruházási költsége, hiszen semmilyen elektronikus eszközre nincs szükség
  • Rövidebb eligazítással munkába állítható a munkaerő: nincs szükség elektronikus eszköz-használat betanítására „csak” a leltárfelvételi folyamatok ismerete szükséges
  • A dolgozói létszámot nem korlátozza az elektronikus eszközök száma: leltárba bevonható emberek számának, csak koordinációs képességeink szabnak határt, akár annyi leltározónk is lehet, mint leltárbizonylatunk (elrugaszkodott példa), mert a papírt úgyis ki kell nyomtatni.

leltarfelveteli_jegy.jpg

De ezekkel a hátrányokkal számolnunk kell:

  • Nagy a hibázás veszélye: a felsorolt technológiák közül ennél van a legtöbb hibázási lehetőség. Nemcsak a számolási pontatlanság, de egy-egy sor összekeverése a leltárbizonylaton, vagy magának a bizonylatnak az elvesztése is komoly hibaforrást jelent.
  • Dolgozókat kell kivonni az értékteremtő folyamatokból: a leltár elkészítéséhez kiemelt fontosságú a dolgozók termékismerete. Így előfordulhat, hogy olyan munkaerőt kell a leltározás miatt a főtevékenységétől elvonni, aki saját feladatkörében nehezen pótolható, így annak áldozati költsége jelentős is lehet (például a mérnöki osztály munkatársainak bevonása a számolásba, érezhetően nincs pénzügyi jellegű kompetencia igénye a mennyiségi felvételnek).
  • Jelentős mértékben terheli a környezetet: gondoljunk bele a rengeteg, akár feleslegesen kinyomtatott dokumentumba.

Következő bejegyzésünkben lépünk egy nagyot, hogy megnézzük, ehhez képest mit tudnak nyújtani a technikai eszközök.