MI KELL A HATÉKONY LELTÁROZÁSHOZ? - 4. JÓL MEGVÁLASZTOTT TECHNOLÓGIA III.

FORRÁS: www.momentin.hu

Valós idejű leltározási technológia

A technológia lényege, hogy a mobil adatgyűjtő eszközök ekkor folyamatos azaz „real time” kapcsolatban vannak a központi információs rendszer szervergépével, mely számos előnyt biztosít.

Előnyök:

  • Nagymértékben elimináljuk a hibaforrásokat: hiszen az adat a felvevőtől közvetlenül az adatbázisba jut, továbbá a közvetlen adatkommunikáció révén kikerülhető olyan terméken lévő vonalkódok rögzítése, mely nem található meg a központi adatbázisban.
  • Gyorsítja a folyamatot: a folyamatos adatkapcsolat révén elkerülhetőek az offline készülékek letöltéséből eredő várakozások.
  • Automatizált feladatkiosztásra nyílik lehetőségünk: mivel folyamatos kapcsolatban vagyunk a leltározókkal, azonnal reagálhatunk egy feladat befejezésére, így a leltározói várakozásból eredő veszteségeinket is csökkenthetjük.

Biztosítja a távoli nyomon követhetőségét: ezáltal a vállalat vezetői, tulajdonosai is tulajdonképpen „jelen” lehetnek a leltározás során.

stocktakebanner.jpg

Mibe kerül mindez:

  • Beruházási költség: A főbb veszteségforrásainkat elimináló technológiát természetesen meg kell fizetni, melynek áldozati költsége jelentősnek mondható, főleg úgy, hogy egy WIFI-s mobil készülék egységára akár több is lehet, mint félmillió forint, és akkor még nem is beszéltünk a szerver oldali fejlesztésekről.
  • Hálózat kiépítés: a technológia alkalmazásakor azért egyelőre számolni kell az internet elérési bizonytalansággal, melynek kitettsége ugyan egy belső hálózattal csökkenthető, némi előny (pl.: távoli nyomon követhetőség) korlátozásával.

Cikksorozatunk elején említett két lehetséges valósidejű leltári technológia a vonalkód alapú, illetve az RFID alapú. A vonalkód alapú már széles körben ismert, így azzal most nem is szaporítanánk a szót. Az RFID technológia alkalmazásához szükség van úgynevezett „RFID tag”-re (amely a leltározandó terméken van), ami egy lehelet vékony csip, egy RFID olvasóra, és egy az előzőekben ismertetett szerver oldali alkalmazásra, mely az RFID olvasóból érkező adatokat kezelni tudja.

rfid.jpg

A leltározás ilyenkor úgy működik, mintha csak végig legyeznénk az RFID tag-gel ellátott leltározandó termékeinket, mellyel el is végeztük a „számolást”.

A technológiaváltás alternatívái

Hogy megéri-e a technológia váltás árát kifizetni a programozóknak, valamint a mobil-eszközbeszállítóknak, csak a leltározás kedvéért? Bizonyára csak rendkívül hosszú távon térülne meg a befektetésünk, ha egyáltalán megtérülne (meglehetősen iparágfüggő). Egy specifikus cégnek, aki leltárhoz kapcsolódó mennyiségi felvétel lebonyolítással foglalkozik, megéri beruházni a technológiába, hiszen ez jelent számára a piaci rést. Ezek fényében meglehetősen kézenfekvő a válasz, hogy többek között a technológia váltás előnyeit leginkább egy külső leltári szolgáltató révén lehet maximalizálni.