5 pontban a leltárgyakoriságról

FORRÁS: www.momentin.hu

Az hogy évente hány alkalommal érdemes leltároznunk, főként attól függ, milyen pontosan szeretnénk nyomon követni a vállalat operatív folyamatait, aminek azért számos előny lehet, mint

  1. bevételezési, vagy éppen eladási (kiadási) anomáliákra való fényderítés (milyen cikkszámon vesszük be, milyen társított termékei vannak, mekkora egy szett stb.)
  2. a gyakori valóságos készlet meghatározással, javul a kiszolgálási színvonalunk, mert
  3. a készletezési stratégiánk valós bemeneti adatokon nyugodhat, így a termékek rendelkezésre állása is javul, (a vásárló nagyobb %-kal fogja megtalálni a boltunkban a megszokott termékét)
  4. csökken a belső eltulajdonítási hajlandóság (erősebb kontroll a belső készletkezelési tevékenységen)
  5. a leltárt követően egy rendezett polckép fogadja a vásárlót

De még akkor is ott a kérdés, hogy évente, félévente, negyedévente, vagy havonta leltározzunk? Ha a fentiek alapján még mindig nem tudjuk eldönteni, akkor megosztunk néhány iparági tapasztalatot.

A vendéglátóiparban; mint például hotelekben, éttermekben bevett szokás a havi rendszerességű teljes körű leltárkészítés. Ez lehetővé teszi az ételek és italok fedezeti mutatójának folyamatos felügyeletét, így veszteségesség esetén azonnali intézkedéseket tehetünk.

Ehhez képest az FMCG (fast-moving consumer goods − napi fogyasztási cikkek) szektor kiskereskedelmi üzletei éves szinten 1-4 alkalommal készítenek leltárt. Azonban azoknak a vállalatvezetőknek, akik évente csak egyszer veszik számba a teljes raktári, vagy áruházi készleteiket, sokkal kevesebb lehetőségük van a gazdasági mutatók kontrollálására. Mivel éves gyakoriságú leltározás esetén csak az év lejártával kapunk képet a mutatók valóságosságról. Ha az eredmény nem felel meg az elvártaknak, már nincs, vagy lehet, hogy csak későn van lehetőségünk a problémákat orvosoló változtatásokra. Ennek elkerülése érdekében sok vállalatvezető készít negyedévente leltárt, melynek eredményét a számviteli beszámolókkal együtt vizsgálják. Így bármilyen probléma felmerülése esetén, késedelem nélkül végezhetők el a szükséges módosítások.

leltarozas.jpg

Egyéb olyan kiskereskedelmi üzletágakban, mint a ruházati, drogéria, cipő, hardver vagy ajándéküzletekben az éves leltár események száma kiváltképp attól függ, hogy mennyire jellemzőek a hiányok. Azonban ahhoz, hogy figyelemmel kísérjük készleteinket, nem feltétlenül szükséges mindig teljes leltárt készítenünk. Egy bizonyos részleg, vagy termékcsalád elkülönítése sokat segíthet abban, hogy naprakész készletinformációkkal rendelkezzünk, illetve fontos következtetéseket vonjunk le az eltérésekből. Az eljárás lehetővé teszi, hogy eredményesen kezeljük készleteinket, azonban ehhez elengedhetetlen ezen eltérések folyamatos nyomon követése.

 

KÉSZÍTETTE: Mentés Dorina & Takács András