Mi kell a hatékony leltározáshoz? - 3. Felelősségteljes leltározók

 FORRÁS: www.momentin.hu

Ahogy már említettük, a leltár hatékony lebonyolításának alapja a megfelelően tervezett, szervezett munkafolyamat, és természetesen a tervezett rend betartásához szükséges koordinálás. Azonban ne feledjük el, hogy szűk értelemben véve nem a leltári menedzser, és nem is a menedzser csapat végzi el a leltározást, hanem az operatív leltározók látják el, így kiemelt fontosságú a megfelelő munkaerő kiválasztása.

Mivel a leltári eredmény kulcsfontosságú gazdasági, és vállalati döntések alapjául szolgál, dolgozóink precíz munkavégzése létfontosságú. Ehhez természetesen olyan tulajdonságok szükségesek, mint a biztos számtani- és koncentrációs készségek, vagy a monotonitás tűrés, türelem stb. Ezek olyan képességek, melyeket tesztekkel lehetséges, és érdemes is felmérni a dolgozók kiválasztása során. Azonban figyelembe kell venni a motiváltság igen meghatározó tényezőjét is, hiszen hiába alkalmas valaki a feladat kiváló elvégzésére, ha egyáltalán nem érdekelt a minőségi munkavégzésben, és a termékek helyett inkább a munkaidőből még hátralévő „szörnyű” perceket számolja. Ezért a motiválásra különleges hangsúlyt kell fektetnünk, legyen az anyagi, vagy valamilyen gamifikációs eszköz.

Sok esetben költséghatékony megoldás lehet alkalmi munkavállalók alkalmazása, de érdemes előre meghatározni a megfelelő munkaerőcsoportot. Első nekifutásra számtani készségeik, az éjszakai munkavégzéshez szükséges fittség és rugalmasság, valamint a modern eszközök használatát megkönnyítő technológiai ismeretük miatt, a fiatal diákok tökéletes alanynak tűnnek. Persze az ellenérvek között minduntalan felmerülnek olyanok, mint a megbízhatatlanság, vagy a nem megfelelő komolyság. Ne felejtsük azonban el, hogy a felelősségvállalás, és a minőségi munka utáni igény főként személyiségi, nem pedig korosztályi jellemző, így ezzel a problémával ugyanúgy találkozhatunk idősebbeknél, mint fiataloknál. Ráadásul az iskola miatt a diákság sokkal inkább képes az éjszakai munka megbecsülésére, hiszen az időbeosztás miatt ez számukra előny. Továbbá éppen a már emlegetett tulajdonságok miatt (technológia ismeret, fizikai és szellemi fittség stb.), az újabb generáció munkavégzése nemcsak gyorsabb, de sokszor kevesebb hibázással jár. Természetesen a munkába állást megelőzően érdemes teszteket végezni, illetve akár mini-interjúra is behívni a jelentkezőket, de egy kis odafigyeléssel a diákokból igazán hatékony munkaerőt kaphatunk.

A felsőoktatás leltári projektekben való hatékony alkalmazásához, és a rendszer hathatós fenntartásához hat fontos dolog együttállása szükséges: motivation_for_troubled_teens_and_young_adults.png

  • Széleskörű HR adatbázis
  • Hatékonya kiválasztó rendszer
  • Eredményes oktatás
  • Motivált leltározó
  • Konzekvens koordináció
  • Vezetői visszacsatolás

A momentin a fentiek felsorakoztatásával eredményesen tudja alkalmazni a felsőoktatás hallgatóságát a leltári projektekben.